DOLAR
40,2470
EURO
46,7961
ALTIN
4.321,03
BIST
10.225,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kütahya
Az Bulutlu
30°C
Kütahya
30°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
33°C
Cuma Az Bulutlu
32°C
Cumartesi Az Bulutlu
30°C
Pazar Açık
30°C

Elektrikli Otomobil Fabrikası Kütahya’da Kurulabilir

Kütahya’nın en çok işçi çalıştıran firması konumunda bulunan Nursanlar Holding’in ilimizde üretim faaliyetlerine devam eden iki (Kütahya ve Tavşanlı OSB) ve kuruluş aşaması devam eden (Zafer OSB) bir yatırımı bulunuyor.

12.09.2023 13:46
87
A+
A-

Kütahya’nın en çok işçi çalıştıran firması konumunda bulunan Nursanlar Holding’in ilimizde üretim faaliyetlerine devam eden iki (Kütahya ve Tavşanlı OSB) ve kuruluş aşaması devam eden (Zafer OSB) bir yatırımı bulunuyor. Kütahya’daki istidamın bir numarası konumunda bulunan Nursanlar Holding Grup Şirketleri İcra Kurulu Başkanı Sayın Ali Kaan Yamakoğlu ile marka, yatırım ve hedefler üzerine konuştuk. İşte keyifle okuyacağınızı düşündüğümüz röportajımız:

Kaan Bey, öncelikle kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1970 yılında Kastamonu’da doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimin ardından, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü 1993 yılında tamamladım. Enerji sektöründe, yurt içi ve yurtdışı birçok deneyimin ardından Nursan Kablo ve Nursanlar Holding, serüvenim başladı. Bu başlangıçla beraber yaklaşık 30 yıldır, otomotiv sektöründe sırasıyla, mühendislik, üretim, insan kaynakları departmanlarındaki faaliyetlerimin ardından önce fabrika direktörlüğü ve sonrasında genel müdürlük görevlerini icra ettim. 2020 yılından beri Nursanlar Holding grup şirketlerini kapsayan İcra Kurulu başkanlığı görevime devam ediyorum.

Kütahya’daki yatırım yolculuğunuzun hikayesini kısaca anlatır mısınız?

Efeoğlu Baklava

Nursan Kablo grubu, Kütahya’dan önce ana faaliyeti olan üretime, İstanbul ve Bulgaristan fabrikalarında devam ediyordu. Otomotiv sektöründeki gelişmeler ve ana müşterilerimiz olan Hyundai Assan ve Ford Otosan firmalarındaki yüksek üretim artışı, bizi yeni üretim lokasyonları ve bu artışı destekleyecek insan kaynakları potansiyellerini aramaya itti. 2010 ve 2011 yıllarında bu amaçla Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde arayışa ve fizibilite çalışmalarına başladık. Bu çalışmaların sonunda hem ana müşterilerimizin yer aldığı Marmara bölgesine yakınlığı ve hem de diğer alternatiflere göre endüstriyel etaplarımızı daha hızlı devreye alacağımıza inandığımız, Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde yer alan organize sanayisini seçtik. Gerek yerel yönetimin ve gerek valiliğin yakın destekleriyle bir fabrika olarak başlayan yatırımımız bugün yaklaşık 110 bin metrekare kapalı alana sahip 5 fabrikaya ulaştı. Bu büyüme ile beraber yaklaşık 3.200 kişiye istihdam sağlıyoruz.

Kütahya’daki yatırımlarınızın bundan sonraki süreci ile ilgili nasıl bir planlama içerisindesiniz?

Nursan Kablo grubu, ürünlerinde kullandığı ana malzemelerinden olan tek damarlı kabloları bugüne kadar kendi bünyesinde üretiyordu. Hem müşterilerimizin artan ihtiyaçlarına cevap vermek, hem de gelişen teknoloji ve yenilenen teknik gereklikleri yerine getirebilmek için Hindistan menşeli Malhotra firması ile güçlerimizi birleştirme kararı aldık. Yine bu karar neticesinde Tavşanlı Organize sanayi de sadece kablo üretimine özel bir tesisi devreye alıyoruz. Tesis yaklaşık 10 bin 600 metrekare kapalı alana sahip ve bu vesile ile 350 kişiyi istihdam edebileceğiz. Bununla birlikte sizlerin de takip ettiği gibi geçtiğimiz Temmuz ayının başında Nursanlar Holding’in grup şirketlerinden biri olan ve otomotiv sektöründe faaliyet gösteren AKA firmamıza Kütahya Zafer OSB’de 61 dönümlük arsa tahsil edildi. Tahsis edilen bu arsada ilk etapta 15 bin metrekare kapalı alan inşa edecek ve 20 milyon euro civarında yatırım yapacağız. Bu yatırımla beraber yaklaşık 600 kişinin istihdamını sağlamayı hedefliyoruz. Bu yatırımları da devreye aldıktan sonra elimizdeki mevcut plana göre devam eden işlerimizde verimliliğimizi arttıracak, daha da kaliteli ve daha fazla katma değer üretebileceğimiz Ar-GE, metot ve mühendislik faaliyetlerine yöneleceğiz.

Kütahya’da elektrikli otomobil fabrikası kurulabilir mi? Eğer cevabınız evet ise size göre bu yatırım Kütahya’ya mı yoksa Tavşanlı’ya mı uygun olur?

Neden olmasın? Gerek esnek, becerikli ve güçlü üretim kabiliyetleri, gerekse son dönemdeki mühendislik yetkinliklerinin artmasıyla Türk otomotiv yan sanayi firmaları, dünyadaki rakiplerini ile başa baş mücadele edebilmektedirler. Kütahya ve il çevresindeki organize sanayi bölgelerinde bizim grup şirketlerimizin de yer aldığı birçok otomotiv yan sanayi firmaları başarı ile yurt içi ve yurt dışı araç üreticilerine hali hazırda tedarik sağlıyorlar. Bu bölgeye yakın bir elektrikli araç üreticisinin faaliyeti bölgedeki tüm üreticiler için ayrı bir motivasyon kaynağı olacaktır. Fakat burada bir konunun altını çizmek istiyorum: Elektrikli otomobil deyince hepimizin ilk aklına gelen tıpkı milli gururumuz olan TOGG gibi SUV ya da sedan büyük araçlar. Halbuki elektrikli araç yelpazesi bisiklet ve motosikletlerden tutun da 3 tekerli ve 4 tekerli ufak kargo taşıtlarına ve hatta büyük kamyon ve tırlara kadar uzanıyor. Kütahya’da konumlanacak bu araç üreticisi, bunlardan herhangi birini üretecek olabilir. Biz otomotiv yan sanayi şirketleri olarak hepsine destek olabiliriz ve olmalıyız da. Bunu yaparken ki en büyük hedefimiz insan kaynağını en verimli şekilde kullanmak ve üretilecek olan araçtaki yerlilik oranını en yüksek seviyede tutmak olacaktır. Diğer sorunuza gelince, düşüncemiz, bu yatırımın Kütahya’da mı Tavşanlı’da mı yer alması gerektiğinden ziyade, Türkiye’ye kazandırılmasının büyük önem arz etmesidir. Eminiz ki valiliğimiz ve yerel yönetimimiz bunun için en doğru kararı verecektir. Biz Nursanlar ailesi üretim tesisleri olarak hem Kütahya ve hem Tavşanlı’daki OSB’lerde konumlandığımız için nerede olursa olsun aynı kalite ve hızda böyle bir projeyi destekleyebiliriz.

Çalışma hayatınız boyunca yaşadığınız en heyecan verici tecrübe nedir?

Ben kendimi bildim bileli, gerek iş ve gerek özel yaşantımda, odak noktası ve çok çok önemli bir etken olarak “insan”ı koydum. İnsanın doğru eğitim ve güçlü bir motivasyonla neleri başarabildiğini ya da başarabileceğini çok iyi biliyorum. Bu sebeple beraber yola çıktığım en alt kademeden en üst kademesine göre tüm çalışma arkadaşlarımı ailemin bir parçası olarak kabul ediyorum. Otomotiv çok sert bir sektör, gelişen tüm teknolojilerin odak noktası olması heyecan verici olsa da, aslolan ve en önemli konu olan üretim, zaman zaman büyük streslere yol açabiliyor. Çünkü, tedarik sağladığımız ana sanayinin seri üretimindeki bir aksama veya duruş, maddi ve manevi tazmini ağır yaralar almasına yol açıyor. Bu konu ile ilgili olarak sektördeki 30 yılımda ben ve ekibimle beraber birçok deneyimim oldu. Günlerce uyumayıp, bir projeyi devreye almak, çoklarca kez, bahsettiğim müşteri üretim duruşuna tüm ekiplerimle beraber seferber olmak, günün sonunda benim için hep heyecanın doruğuna ve başarmanın hazzına ulaştırmıştır. Bu hikayelerden hangisini size söylesem, diğerine haksızlık olur gibime geliyor…

Hangi hataları kabul edip, hangilerini edemezsiniz?

Ben yapı olarak sürekli gelişimin, hep mevcut durumu sorgulayarak ve yapılmış olan hatalardan ders çıkararak mümkün olabileceğine inanıyorum. İş hayatında, iyi niyetine inandığım kişilerin, irade dışı gerçekleşen hatalarına toleransı hep göstermişimdir. Bir önceki sorularınızda da bahsettiğim gibi odak noktası ve en önemli figür, “insan”. İnsanın da elbette ki, etten kemikten ve hataları yapabilmek üzere yaratılmış bir varlık olduğunu kabul etmek zorundasınız. Buradaki kabul edemeyeceğim yegane şey, hatanın tekrar etmesi değil, hatayı tekrar edilmemesi için hiçbir gayret gösterilmemesi, hiçbir düzeltici ve önleyici faaliyetlerin devreye alınmamasıdır. Bu iş hayatımda çok karşılaştığım bir durum olmasa da zaman zaman hayal kırıklıklarına uğradığım olmuştur.

Son olarak bu röportaja ekstradan bir soru ekleseniz o ne olurdu?

Soru: Bu sene şampiyon kim olur?

Cevap: Bu sene o sene  (Not: Kaan Bey sıkı bir Fenerbahçe taraftarıdır.)

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.